Ljetna škola STEM+ 2017.

O školi

Na inicijativu Ivice Ružića, voditelja studija IT-a na Sveučilišnom odjelu za stručne studije (SOSS) Sveučilišta u Splitu, u siječnju 2015. godine je pokrenuta inicijativa za održavanjem Ljetne škole koja bi sadržavala zabavne i edukativne programe za učenike osnovnih i srednjih škola. Inicijativi su se na samom početku odazvali Antonela Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Željka Ruščić, ravnateljica OŠ Skalice iz Splita, Stjepan Pereža, nastavnik u osnovnim i srednjim školama te naš bivši student, Silvana Kosanović i Ivana Čizmić sa Sveučilišnog odjela za stručne studije, Tatjana Listeš i Lada Sartori vanjske suradnice Odsjeka za IT te Petar Ivančević, Ana Ćosić i Dario Džale, studenti studija IT-a. Oni su činili jezgru oko koje su se već na drugom sastanku tadašnje “Inicijative” okupili brojni nastavnici, suradnici i studenti kako bi kreirali programe za Ljetnu školu.

Početne programe za matematiku i fiziku su napravili nastavnici i suradnici Zavoda za matematiku i fiziku SOSS-a na čelu s predstojnicom Zavoda, Nadom Roguljić, a u rad su osim nje bili uključeni i nastavnici: Arijana Burazin Mišura, Ivo Baras, Stjepan Knežević, Ivica Luketin, Julija Mardešić, Željka Ruščić i Jelena Slugan. Zajedno su postavili program Edukativne igre iz matematike i računalni laboratorij iz fizike za 6., 7. i 8. razrede osnovne škole. Ekipa studenata IT-a iz jezgre Inicijative, Petar Ivančević, Ana Ćosić i Dario Džale su zajedno s nastavnicima Tanjom Ćirić i Ivicom Ružićem postavili dva programa iz područja računalstva, Izrada računalne igre, posebno za 6., 7. i 8. razrede, a posebno za 3., 4. i 5. razrede osnovne škole. Uz zadovoljstvo svih sudionika, a moramo naglasiti da su polaznici bili oduševljeni školom, škola je održana od 17. do 19. lipnja i od 29. lipnja do 3. srpnja 2015. godine u prostorijama Sveučilišnog odjela za stručne studije pod nazivom “Zabavno edukativni program za osnovnoškolce”.

Potaknuti izvrsnim reakcijama polaznika škole, odlučili smo iduću još poboljšati. U organizaciji su nam se pridružili brojni studenti, ne samo sa SOSS-a i od 23. lipnja do 1. srpnja 2016. smo na Sveučilišnom odjelu za stručne studije pod nazivom “Ljetna škola STEM 2016.” ponudili programe iz matematike i fizike (posebno za srednje i posebno za osnovne škole), računalstva za srednje škole (Uvod u izradu igara – Javascript), računalstva za osnovne škole (Uvod u izradu igara) te elektronike za osnovne i srednje škole (Od čipa do zabave). Kao i prve godine, vrijednim polaznicima smo dodijelili diplome koje će im ostati kao lijepa uspomena na Školu. Ocjene koje smo dobili od polaznika su nas potaknule na još bolji rad za ovu godinu.

Tako će se u lipnju 2017. godine pod nazivom Ljetna škola STEM+ 2017. održati niz programa za osnovnoškolce i srednjoškolce. Većina programa će biti napravljena za polaznike početnike kao i za naprednije učenike. Na riječ STEM smo dodali znak “+” jer ćemo uz već postojeće prenovljene programe imati i program iz kemije/biologije.

Veselimo se lipnju i nestrpljivo čekamo početak Ljetne škole, a u mislima već planiramo programe za 2018. godinu.

Cijena

Osnovna postavka početne Inicijative koja je i pokrenula ovu Ljetnu školu je da će polaznicima ove škole pohađanje biti uvijek besplatno. Prije samog početka škole kandidati moraju potvrditi svoju prijavu slanjem e-pisma u srijedu 14. lipnja do 16 sati (ne prije srijede). Oni koji to ne urade odustaju od pohađanja programa i njihovo mjesto će se ponuditi prvome na listi čekanja.

Program

I ove godine ćemo polaznicima ponuditi brojne programe iz područja računalstva, fizike, elektronike, matematike i biologije.

Računalstvo – osnovna škola (za početnike): Scratch kroz igru (do 12 polaznika). Izvođači programa: ekipa IT-ovaca

 • budući računalci će uz pomoć specijaliziranih alata poput Scratch-a ući u čarobni svijet programiranja. Kroz četverodnevni tečaj će na kraju samostalno razviti jednostavnu računalnu igru. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje peti razred OŠ.

Računalstvo – osnovna škola (za naprednije): Izrada internetske stranice s HTML-om (do 14 polaznika). Izvođači programa: ekipa IT-ovaca

 • Kako u HTML-u napraviti internetsku stranicu? Odgovor na ovo pitanje potražite u ovom programu kroz koji ćete na kraju napraviti vlastitu internetsku stranicu. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje peti razred OŠ.

Računalstvo – srednja škola (za početnike): Izrada internetske stranice s naprednim alatima (do 14 polaznika). Izvođači programa: ekipa IT-ovaca

 • Gledate ekipu iz razreda kako rastura na računalima. Ako mislite da je to samo za genijalce, dođite na naš program i pokazat ćemo vam da i vi to možete. U svijet programiranja ćete ući izradom internetske stranice s brojnim funkcionalnostima. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje osmi razred OŠ.

Računalstvo – srednja škola (za naprednije): Izrada igre – HTML Canvas, JavaScript (do 22 polaznika). Izvođači programa: ekipa IT-ovaca

 • Vi već jeste računalni genijalac. E pa dođite i pokažite nam što znate, a mi ćemo vam pokazati da je računalstvo područje u kojem se s veseljem uči cijeli život. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje prvi razred SŠ.

Fizika – osnovna škola: Fizika kroz pokuse (do 12 polaznika). Izvođači programa: Jelena Slugan (i ekipa)

 • Kako fizika može biti toliko interesantna da je želite raditi po cijeli dan. Mi znamo, a vi ćete to saznati radeći na pokusima koje smo pripremili. Program se izvodi 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje sedmi razred OŠ.

Fizika – srednja škola: Fizika kroz mikroračunala (do 12 polaznika). Izvođači programa: Stjepan Knežević i Jelena Slugan (i ekipa)

 • Što su to mikroračunala i kako možemo klasične fizikalne pokuse izvoditi pomoću njih. Osim fizike, naučit ćete i nešto o programiranju mikroračunala. Program se izvodi 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje prvi razred SŠ.

Elektronika – osnovna škola: Arduino i osjetnici nam pomažu u prometu (do 12 polaznika). Izvođači programa: Siniša Zorica i ekipa

 • Ovdje se izvode brojni projektići s Arduinom. Zajedno ćemo izraditi zanimljiv projekt kojim ćemo pomoći vozačima prometnih sredstava. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje peti razred OŠ.

Elektronika – srednja škola: Arduinom u navodnjavanju (do 12 polaznika). Izvođači programa: Jašo Vrdoljak i ekipa

 • Poljoprivreda je izuzetno zahtjevan i naporan posao. Zato nije nimalo čudno da mi Dalmatinci izmislimo kako sjediti u hladovini a da se biljke same zalijevaju. Program se izvodi 16., 17., 19. i 20 lipnja od 10 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje osmi razred OŠ.

Matematika – srednja škola: Matematika svega i svačega (do 20 polaznika). Izvođač programa: Ivo Baras

 • Matematika se bavi najrazličitijim matematičkim, ali i drugim objektima, načinima njihova grupiranja, njihovim svojstvima, međusobnim vezama i odnosima. Jezik matematike treba biti precizan, ali i fleksibilan. Mi ćemo vam pokazati kako. Program se izvodi 19. i 20 lipnja od 10 do 12 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje prvi razred SŠ.

Matematika – osnovna škola: Mali statistički laboratorij (do 15 polaznika). Izvođačice programa: Julija Mardešić i Nada Roguljić

 • Jeste li se ikad igrali podacima? Dođite u našu radionicu i upotrebom Excela naučite kako podatke prikazati, očitati i interpretirati. Program se izvodi 19. i 20 lipnja od 11 do 13 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje šesti razred OŠ.

Biologija – srednja škola: Mikrobiologija (do 12 polaznika). Izvođačica programa: Rašeljka Duka

 • Kako se boriti protiv bakterija? Trebamo ih proučiti tako da ih uzgojimo i pratimo njihov rast, a potom ćemo izraditi antibiogram i pobjeda je sigurno naša. Program se izvodi 17., 19. i 20 lipnja od 12 do 13:30 sati. Uvjet: trenutno upisan u najmanje osmi razred OŠ.

Prijavnica

Ako se prijavite na više programa koji se održavaju istovremeno, zadržat ćemo samo posljednju prijavu, a ostale izbrisati.

Svoje pohađanje programa morate potvrditi slanjem e-pisma u srijedu 14. lipnja do 16 sati (ne prije srijede). Ako to ne uradite smatrat će se da ste odustali i vaše mjesto će biti ponuđeno kandidatu s liste čekanja.

Ako ste se prijavili na listu čekanja (programi koji počinju s “xLista čekanja”) a oslobodilo se neko mjesto na programu, u četvrtak 15. lipnja do 12 sati ćete dobiti e-pismo na koje trebate odgovoriti do 15 sati kako bi vas uključili u program.

Prijave su završile


Zahvaljujemo svim volonterima, medijima, a posebno sponzorima što su prepoznali važnost ovog projekta za zajednicu